SPIEZ-THUN
Het volgende traject wandelen we van Spiez naar Thun, de ruim 14km lange wandeling staat 3.30uur aangegeven. De auto hebben we in Thun geparkeerd en zijn met de trein naar Spiez gegaan. We wilden bij de plaatselijke VVV nog enige informatie inwinnen en stonden verbaasd te kijken. De medewerkster wist totaal niets van de LAW “Panoramarundweg Thunersee”, sterker nog, ze had er nog nooit van gehoord, er was dus ook geen prospect van de wandeling. We wandelen richting het zwembad waar we de wandeling de vorige keer beëindigd hebben. Vervolgens gaat het via Schloss-Spiez naar de Spiezerberg. Op de Spiezerberg hebben we voordat we het bos ingaan, over de wijnhellingen kijkend, een prachtig uitzicht op Spiez. Onder de rijbaan en spoorbaan door wandelen we verder richting Thun. Over vele boomwortels en door het Eggliwald, gaan we bij Ried rechtsaf richting Einigen.
De kerk van Einigen is idyllisch gelegen aan de oever van de Thunersee. De voormalige bedevaartkerk wordt voor het eerst genoemd in 1228, de kerk is gewijd aan ST. Michael. De bestaande kerk dateert uit 10e tot 11e eeuw. Onder de huidige kerk liggen nog restanten van een vorige kerk die dateren uit de 7e eeuw. De kerk van Einigen is één van de moederkerken rondom de Thunersee, de zgn. “twaalf Thunerseekirchen” die allen meer dan 1000 jaar oud zijn. Drie van de vier klokken van de kerk van Einigen worden nog steeds met de hand geluid. De kerk van Einigen is een bedevaartsoord en bovendien is het een geliefde kerk om in te trouwen. Voor de huwelijksdag moet er wel even diep in de buidel worden getast, voor de leden van de kerk valt het nog wel mee die betalen Fr. 400.00 voor 1 ½ uur, niet leden betalen voor dezelfde tijd maar liefst Fr. 1500.00 buiten de predikant en organist om. De kerk van Eigenen biedt plaats aan ca. 70 personen. In de kerk valt ons direct de trapopgang naar de klokkentoren, het oude doopvont en de figuren in de vloer waarvan we de betekenis niet hebben kunnen achterhalen op. De met houtsneden versierde kansel wordt nog steeds gebruikt en aan het prachtige sluitwerk van de kerkdeuren is te zien dat het door een vakman is vervaardigd.
Wij passeren het oude treinstation van Eigenen dat omgebouwd is tot privébezit. En over de rijbaan en spoorbaan komen we aan bij de Strättligsteg over de Kander. Over de loopbrug wandelen we Gwatt, eén van de voorsteden van Thun binnen. Boven het stadsdeel pronkt de Strättligburg met Strättligturm, dat dateert uit de 13e eeuw. De ruïne was ooit het bezit van de Freiherren von Strättligen die ook slot Wimmis bezaten. In 1332 kwam het slot in handen van de Berner, die er in 1699 een Pulverturm naast bouwden. Het stadsdeel uitwandelend bereiken het natuurreservaat Gwattlischemoos. Het natuurgebied is in de Thunersee afgebakend met houten palen, om vaarrecreanten te weren en beschadiging te voorkomen aan de rietkragen. Verder landinwaarts wordt het gebied drassig en gaat het over in een hoogveengebied, waar een mooie flora en fauna is ontstaan. Aan de oever van de Thunersee wandelen we verder; langs het theater waar de Thunerseespiele plaatvinden, het Schadau park met oudste panoramamuseum en het slot Schadau dat gerenoveerd wordt.
Achter het slot Schadau staat de Scherzlingen kerk van Thun. Wederom een van de moederkerken rondom de Thunersee, de zgn. “twaalf Thunerseekirchen”. De kerk werd voor het eerst genoemd in een document uit 762. Het is zeker de moeite waard deze kerken te bezoeken. Elk van deze kerken rondom de Thunersee is fascinerend en doet ons versteld staan van de verscheidenheid in kerken. Deze kerk heeft nog vele oude fresco’s op de wanden, pas na de laatste renovatie in 2002/03 werden de fresco’s achter het koor ontdekt. De kerk is geweid aan “Unsere liebe Frau”. Wij beëindigen hier onze wandeling waarna we nog even lekker nagenieten op een terrasje in de stad.