GONDOSCHLUCHT (SIMPLONPASS)
Iets voor de oude kazerne staat nog een gerestaureerde kalkoven uit de Romeinse tijd. Typisch een cilindrische veldkalkoven met onder een doorsnee van 4.5m, boven heeft de kalkoven een doorsnee van 2m en het heeft een hoogte van 2.3m. Over de moderne boogbrug met trappen, gebouwd in 2002 nemen we een kijkje in de oude kazerne. De in 1805 gebouwde “Alte Kaserne” is architectonisch een van de interessantste gebouwen die de napoleontische tijd nalaat. Het diende als troepenonderkomen en heeft in de loop der jaren verschillende functies gehad. Nu is er een mooie tentoonstelling ingericht over de bouw van de Simplonpass en -tunnels door de jaren heen. We vervolgen de wandelroute en gaan terug over de boogbrug en wandelen richting Gondo. Een wandelpad buigt rechtsaf over het “Wysses Gebirg” richting Alp Figina (1763m), een alm rondom de bergpas, dat ook vanuit het Zwischbergental is te bereiken. Wij wandelen echter rechtdoor en passeren de Diveria en wandelen langs de lawinegalerijen van de rijbaan. Op Hohsteg voor de volgende tunnelgalerij bereiken we de oude Napoleonbrug. Napoleon liet om strategische redenen de brug uit hout bouwen, zodat hij snel en gemakkelijk was af te breken. Pas in 1860 liet kanton Wallis de brug door een stenen boogbrug vervangen. Bij de brug stond eens het “Schutshaus” een beruchte drinkgelegenheid in die tijd voor kunstenaars en soldaten. Tijdens de renovatie van de Simplonpass moest dit gebouw wijken.
Na de boogbrug gaat het verder onder de pas weg door, over kunstmatige aangebouwde stalen wandelbruggen en trappen door de eigenlijke Gondoschlucht. Het denderende water dat onder de brug doorgaat inde diepe kloof levert mooie foto’s op. Kort voor de vesting “Fort Gondo” komen we weer op de Napoleon- wandelroute. De wandelweg voert ons vervolgens ondergronds verder door 350m lange tunnels in de voormalige, militaire vesting “Fort Gondo.” Het is mogelijk om hier een rondleiding te krijgen, van half juni tot half oktober is het op zaterdagen te bezichtigen tegen betaling. Ook wordt er in het infanteriefort documenten tentoongesteld over de bouwgeschiedenis van de Simplonadelaar. Het fort werd ter verdediging gebouwd tijdens de oorlogen en diende als vesting om de vijand tegen te houden. De machinegeweren zijn nog in het fort aanwezig.
Tijdens de bouw van het fort werden de tunnels handmatig uitgehakt en opgeblazen. Op een gekerfde steen in een van de tunnels valt te lezen AERA ITALO/MDCCCV/NAP.IMP (Italiaanse bouwsectie/1805/keizer Napoleon). Aan de zuidingang van het fort verlaten we deze en wandelen door de ruige kloof, waar pas goed te zien is hoe gevaarlijk dit gebied kan zijn. Niet veel later bereiken we de doorgaande weg vanwaar het 2 minuten lopen is naar de bushalte. Wij gaan richting Gondo en wandelen langs een steen in Kanton Wallis die de afstand in tijd aangeeft naar de stad Brig. Ze zijn op meerdere plaatsen in het Kanton te vinden. Ze dateren uit de tijd dat er nog met de koets werd gereden, zodat de koetsier kon zien hoelang hij nog nodig had om de stad te bereiken. Nadat we de Diveria zijn overgestoken (Pont des Sapins) komen we aan bij ons einddoel, Gondo (855m). De dorpskern werd na de onweersramp van 2000 weer helemaal opnieuw opgebouwd. Met de postbus gaan we weer terug naar Gabi, ons uitgangspunt. De wandelafstand is ca. 6 km en staat voor 1.30 uur aangegeven maar met de vele bezienswaardigheden onderweg mogen we er gerust een uur bij tellen.
In Gondo takt het smalle Zwischbergental af dat moeilijk toegankelijk is, de dorpen in het dal liggen in een diepe kloof waar de wandelweg uiteindelijk uitmondt op de Zwischbergengletsjer. Het Zwischbergental is nauwelijks bewoond. Het wordt omgeven door hoge bergen zoals de Seehorn (2439 m) en Pizzo d'Andolla (3654 m). Over de Zwischbergenpass gaat het dan over de Almagelleralp naar Saas-Almagell in het Saastal. In Restaurant Zwischbergen in Bord kun je overnachten.
De eigenaar heet Lukas Escher en hij heeft een interessante 'Käsekeller' waar hij op ambachtelijke wijze kaas maakt. Als je het aan hem vraagt kun je de Käsekeller bezichtigen.