SULDTAL

  • 02SSKandertalsuldtalRestaurant Pochtenfall
Het Suldtal werd in 1968 tot beschermd natuurgebied verklaard. Een natuurlandschap waarin ook toeristen welkom zijn. Een romantische wandeling gaat direct vanaf de eerste grote parkeerplaats vooraan in het Suldtal van Aeschieried naar Suld en duurt ca. één uur. Het natuurparadijs heeft vanuit Spiez een busverbinding via Aeschi, Aeschiried naar Suld. Op de parkeerplaats vooraan in het dal, Aeschiried-Unterallmi begint het Suldtal. Het markante punt van het dal, restaurant Pochtenfall, bevindt zich aan het eind van het Suldtal. Onderweg kwamen we nog verscheidene grote parkeerplaatsen tegen van waaruit men ook kan wandelen. Vanuit Suld zijn er vele wandelmogelijkheden naar ander dalen, zoals Saxeten en het Kiental. Maar ook kan men een korte rondwandeling door de Pochtenfall maken. Het is nog vroeg in de morgen en het personeel droogt de tafels van de ochtenddauw.

  • 03SSKandertalsuldtalRestaurant Pochtenfall
Langs het restaurant met de prachtige watermolen wandelen we het Suldtal in. Over de brug en langs de kaas-hut gaat het richting Mittelberg en de Rengglipass. Langs en over de Suld gaat het voorbij de 80 meter hoge Pochtenfall bergopwaarts. De Suld mondt bij Mülenen uit in de Kander (vanuit het Kandertal) en stroomt uiteindelijk in de Thunersee. Over het boomstam-pad, gezekerd met een ketting, wandelen we aan de voet van de Morgenberghorn (2448m) over gletsjerstenen verder het Suldtal in. De afsplitsing, over de zuidzijde van de rondwandeling door de Pochtenfall laten we rechts liggen en we wandelen Alp Louene 1363m binnen. Na nog een kort stukje door het bos, wandelen we in een open berglandschap richting Schlieri.

  • 13SSKandertalsuldtalSchliere
De alp weg Suld-Latreje werd voor de alpboeren aangelegd in 1962-69. Tegen betaling van 10 frank is de weg vanaf Suld, ook door anderen te gebruiken. In Suld staat een parkeerautomaat waar men het toegangsbewijs kan kopen. Vanuit Schlieri krijgen we zicht op bergketen de Schwalmere (2777m). Hemelsbreed ligt hier het Soustal achter met de Schilthorn in het Lauterbrunnendal. Links van de Schwalmere gaat het via de Lobhörner richting Suls-Lobhornhütte (elders beschreven op de site). Over de brug rechts gaat de wandelweg bergopwaarts via Oberberg en langs de Latrejespitz het Kiental in. Wij wandelen richting Mittelberg (1575m) en zien links voor ons de steile opgang naar de Rengglipass, die de verbinding vormt naar Saxeten in het Lauterbrunnendal.

  • 16SSKandertalsuldtalAlphut Mittelberg
De hut op de Rengglipass is vanaf Mittelberg duidelijk zichtbaar. Op het terras van de Alp hut drinken we koffie, genieten van het uitzicht en de voortreffelijke zelfgemaakte kaas. Latrejespitz (2421m) is vanaf de alphut te zien, evenals de Wanneli met Witliflue. Na het nemen van enkele foto’s wandelen we dezelfde weg tot Alp-Schlieri weer terug, passeren de Suld en wandelen aan de zuidzijde van de Suld, langs Louene over de rijbaan naar Undere Obersuld (1259m). De koeien grazen naast de hut hetgeen betekent dat hier nog volop bedrijvigheid is, het zal van korte duur zijn. Want zodra het weer omslaat zullen de koeien ook deze alm moeten verlaten. Door het bos en over de almen bereiken we uiteindelijk weer restaurant Pochtefall  in Suld. Een koe staat te grazen bij de oude watermolen uit de 16e eeuw, die dienst heeft gedaan in de houtzagerij. Nu wekt de watermolen energie op om 50 lampen te laten branden in restaurant Pochtenfall. We vervolgen de route en rijden het stroomgebied van de Kander binnen, het Frutigtal, dat zich op een gegeven moment splitst.

Een impressie van het wandelgebied.