KIENTAL

  • 04SSKandertalkientalKiental tolhuisje
Vanuit Reichenbach kunt u het 13 km. lange Kiental in rijden. Het dorp Kiental, gelegen op een hoogte van 958m, is een leuk bergdorpje, dat zowel in de zomer als in de winter veel te bieden heeft. Een stoeltjeslift in het dorp brengt u naar de Gerhihorn (2133m). Vanuit het Kiental heeft men een prachtig uitzicht op de Niesen (2362m). Zodra men het dorp uitrijdt richting Griesalp, gaat de weg over in een tolweg. Voor dit stukje tolweg naar Griesalp betaalde  men in 2008 CHF 13.00.

  • 07SSKandertalkientalAlpabzug Kiental
Wij hadden geluk dat we de “alpabzug” konden meemaken, het moment waarop de koeien van de hoger gelegen bergweiden worden gehaald en naar lager gelegen dalen worden gebracht. Deze traditie is een feestelijke gebeurtenis, koeien worden versierd met bloemen en het boerengezin loopt veelal in de plaatselijke klederdracht.

 

 

 

  • 08SSKandertalkientalTschingelsee
De Tschingelsee is ontstaan op 18 juli 1972. Er heerste toen hevig noodweer in dit gebied, dat er voor zorgde dat een steenlawine en modderstroom een versperring veroorzaakte aan de noordzijde van het Tschingeldal. Pas in 1987 kon er met de grondeigenaren overeenstemming worden bereikt over dit 45ha. grote gebied, zodat het nu een prachtig natuurgebied is geworden. Bij de Tschingelsee (1150m) begint een behoorlijke klim naar Griesalp (1400m). Over een korte afstand moet men een hoogte verschil van 250m overbruggen, hetgeen neerkomt op een hellingpercentage van 28%.

  • 13SSKandertalkientalHeksenkessel
Bij p.1196m de zgn. "Hexenkessel" begint een prachtige wandeling langs de "Wildwasserweg" naar Griesalp. De “Wildwasserweg” is een belevenis op zich, deze avontuurlijke wandelweg voert u langs diepe kloven, klaterende watervallen, steile wanden en door de zgn. Heksenketel naar Griesalp. De weg is goed bewegwijzerd en is zowel bergopwaarts (ca.1 uur) als omgekeerd (ca.35min.) over fatsoenlijke traptreden goed begaanbaar. De "Pochtenfall" (een 70m. hoge waterval) op de route is zeker de moeite waard om naar toe te gaan. Tijdens de wandeling hebben we een prachtig uitzicht op de Tschingelsee.

  • 20SSKandertalkientalGriesalp 28%
Ondanks dat het herfst is komen we toch nog de Swalbenwurz-enzian (gentiana asclepiadea) tegen, een beschermde gentiaansoort, die voorkomt tot 2000m boven zeeniveau. Uiteindelijk bereiken we het eindpunt van het Kiental, het dorp Griesalp, dat tevens ook het eindpunt van de klim door de prachtige "Wildwasserweg" is. Om te ervaren dat 28% echt steil is, zou men dit zelf moeten ervaren over deze weg langs en door hoge kloven.

De plaatselijke busmaatschappij, die altijd voorrang heeft, mag niet worden gepasseerd, een verkeersbord aan beide zijden van de route geeft duidelijk aan wanneer men mag rijden. Vanuit Griesalp zijn er prachtige wandelingen te maken en iets boven Griesalp ligt een prachtige gletsjer-tuin. Veel Zwitsers maken in het weekend een wandeling naar de Blümlisalphut op 2837m (ca 3,5 uur lopen). Uiteindelijk komen we weer bij de Heksenketel uit en genieten nog even na van een prachtige dag.