LÖTSCHENBERGER BAHNWANDERWEG (BLS NORDRAMPE)

  • 01SSKandertalblsnordrampeStation Kandersteg
De Zwitserse spoorwegmaatschappij BLS (Lötschbergbahn) heeft een aantal wandelroutes aangelegd, waaronder de BLS Nordrampe, deze wandeling staat ook bekend onder de naam Lötschberger Bahnwanderweg (BLS Nordrampe). Van Station Kandersteg gaat de 17 km lange educatieve wandelweg in 5 etappes naar Frutigen. Langs de wandelroute zijn informatieborden  die vertellen over de spoorlijn, de bouw en vele andere wetenswaardigheden.

De spoorlijn kent bij Mitholz een tweetal keerlussen, waarvan de zuid lus nagenoeg geheel zichtbaar is. De keerlussen zijn noodzakelijk om de treinen geleidelijk de 400 hoogtemeters te laten winnen van Frutigen naar Kandersteg. Hierdoor kan het gebeuren dat u dezelfde trein meerdere keren ziet langsrijden. Omdat de Lötschberg-basistunnel 9 december 2007 in gebruik werd genomen is het treinverkeer op het oude traject behoorlijk afgenomen. De meeste goederentreinen verdwijnen na Frutigen al in de ondergrondse tunnel door het noordportaal van de Lötschberger-basistunnel. Het is tot op heden de langste landtunnel ter wereld. De Lötschbergspoorlijn ontsluit het Berner-Oberland met Wallis, waar het in het Rhônedal aansluiting heeft op de Simplonspoorlijn. Het is een middelzware bergwandelweg, geel gemarkeerd en niet geschikt voor kinderen en honden, dit vanwege de vele steile metalen trappen. De route is in de regel van mei tot oktober begaanbaar.

  • 02SSKandertalblsnordrampeStation Kandersteg
De educatieve wandeling begint in Kandersteg met genummerde routebordjes, maar men kan  de wandeling ook in omgekeerde volgorde gaan lopen. Voor de volledige wandeling van Kandersteg naar Frutigen staat 5 uur aangegeven, omgekeerd staat er een half uurtje meer voor. Maar dit zijn pure wandeltijden en geven alleen een indicatie van de wandeltijd, de vele foto’s die men maakt en pauzes onderweg zijn hier niet bij inbegrepen. Omdat het traject in 5 etappes is ingedeeld, kan men de wandeling ook over meerdere dagen verdelen. Diegene die denkt dat de 400 hoogtemeters alleen maar te gaan dalen van Kandersteg naar Frutigen heeft het echter goed mis.

  • 04SSKandertalblsnordrampeKandersteg-Goppenstein
Na het halen van de benodigde informatie op het station in Kandersteg (1176m) wandelen we onder de spoorlijn door en nemen even een kijkje bij het laadperron van de autotrein Kanderstegg-Goppenstein. Om verwarring te voorkomen wordt dit traject Lötschbergtunnel genoemd. Beide trajecten zijn in de Lötschberg over elkaar aangelegd en passeren elkaar (zonder dat men hiervan iets te merkt) onder de Lötschenpass. Nadat we  een paar foto’s van de trein hebben gemaakt vervolgen we onze wandeling over de rijk bloeiende alpenweiden met de 2502m hoge Bire voor ons.

  • 10SSKandertalblsnordrampeBuelweid
Over het teerstraatje wandelen we vervolgens langs de spoorlijn. We passeren de energiecentrale van de Lötschbergbahn en wandelen over de stalen brug (gebouwd in 1908) en bereiken zo de overzijde van de Kander. Het schijnt de enige brug te zijn uit die tijd die bewaard is gebleven, alle andere veelal houten bruggen zijn na het voltooien van het baanvlak verdwenen. In Büel wandelen we een stukje langs de rijbaan en slaan rechtsaf richting Büelweid, alwaar een volgende trein langs ons heen dendert. Na een uurtje bereiken we Saregrabe (1210m) en wandelen door het bos richting Mitholz.

  • 15SSKandertalblsnordrampeUf der Flue
We passeren vele watervallen en hebben na enige tijd zicht op de steenbrekerij (Blausee-Mitholz - SHB Steinbruch) langs de zuid lus van de BLS Nordrampe. De Lötschberg Panoaramaweg (aangeduid als nr. 56) en BLS Lötschberger Bahnwanderweg gaan hier nog steeds gelijk op. Na het passeren van de woeste Stägebach bereiken we Uf der Flue aan de BLS Höhenweg, hier hebben we zicht op de tunnelingang richting de noord lus van het baantraject, dat  in tegenstelling tot de zuid lus voor het grootste gedeelte in de berg is gebouwd. Tijdens de wandeling hebben we ook nog oog voor het vele natuurschoon en bereiken uiteindelijk Hemlige (1120m) een afslag richting Mitholz. We wandelen langs het baanvlak van de Nordrampe, waar de Lötschberg Panoaramaweg en BLS Lötschberger Bahnwanderweg ieder hun eigen weg volgen. Ruïne Felsenburg langs de wandelroute is zeker een kijkje waard en diegene die de toren beklimt heeft een prachtig uitzicht over het Kandertal met de zuidlus.