RUÏNE FELSENBURG

  • 22SSKandertalblsnordrampeRuine Felsenburg
Ruïne Felsenburg is een kasteelruïne nabij Kandergrund in het kanton Bern. Het kasteel valt onder  het Zwitsers erfgoed en is van nationaal belang. Het werd destijds in de 12 eeuw door de Freiheren van Kien gebouwd. Het kasteel werd op een rotsachtige bergspits, boven de doorgaande weg richting de Gemmipass, gebouwd. De Freiheren van Frutigen erfden het kasteel in 1290 van Baron van Wädenswil. Een eeuw later werd het overgenomen door de Freiheren van Thun en daarna kreeg het nog een aantal andere benamingen (o.a. castrum de Petra en Stein). Het kanton Bern verwierf het in 1400 en liet het vervallen tot een ruïne. 

  • 26SSKandertalblsnordrampeFelsenburgtunnel/Blausee-Mitholz
We vervolgen de wandelroute en bereiken enige tijd later het inmiddels gesloten treinstation Blausee-Mitholz. Blausee is een bergmeertje en tevens attractie waar een forellenkwekerij is gevestigd (elders op deze site beschreven). Mitholz is een gehucht behorend bij de gemeente Kandergrund. Omdat het station tussen beide plaatsen in ligt heeft het beide namen gekregen. Het station werd in 1948 opnieuw gebouwd omdat het eerste station, daterend uit 1908,  in 1947 werd verwoest door een explosie in het nabijgelegen munitiedepot. De spooraansluiting naar het inmiddels gesloten depot wordt nog wel eens gebruikt om wagons te stallen. De tunnels in deze omgeving hebben de namen gekregen van de nabijgelegen ruïne en kregen daardoor de namen Felsenburgtunnel I, II en III.

  • 36SSKandertalblsnordrampeKerkje Kandergrund
Langs de Felsenburgtunnel gaat het verder bergopwaarts, we passeren regelmatig het viaduct en krijgen op een gegeven moment zicht op Kandergrund het eindpunt van de 4e etappe. Hier staan ons nog de stalen trappen te wachten, die het hoogteverschil met dorp en wandelroute in korte tijd overbruggen. Langs het kerkje van Kandergrund wandelen we het dorp binnen en passeren de rijbaan bij restaurant Altels en vervolgen aan de andere zijde van de rijbaan de wandelroute BLS Nordrampe. Langs de Waterkrachtcentrale (BKW Kandergrund) in Inner-Kandergrund (850m) wandelen we over het asfaltstraatje richting Frutigen. We beklimmen de heuvel van de Tellenburg en genieten van het uitzicht over het Kandertal met het hoge Rybrügg viaduct in Frutigen. Het beklimmen van de Tellenburg wordt ook hier beloond met een prachtig uitzicht. We hebben zicht op het noordportaal van de Lötschberg-basistunnel in Frutigen. Na enige tijd bereiken we het station Frutigen, waar we terug kijken op een prachtige wandeldag.