OESCHINENSEE

  • 01SSKandertaloeschinenseeOeschinensee
Boven Kandersteg, op 1578m boven zeeniveau ligt één van de grotere alpmeren van Zwitserland, de Oeschinensee. Het is het meest gefotografeerde bergmeer aan de rand van het Unesco werelderfgoed, dat gevoed wordt door talrijke gletsjerbeekjes komend vanaf de drieduizendmeter hoger gelegen Blüemlisalp, Doldenhorn, Fründenhorn en natuurlijk niet te vergeten de gelijknamige Oeschinenhorn.

  • 02SSKandertaloeschinenseeOeschinensee
Vanaf het bergstation is het bergmeer door weiden en bossen in een klein half uurtje wandelend te bereiken. De veelomvattende bergflora, wilde dieren en prachtige berghellingen, lokken foto-, berg- en natuurliefhebbers naar dit wonderschone blauw meer. Het is een prachtig wandelgebied om en langs het meer, bovendien heeft men tal van uitvalmogelijkheden naar andere dalen in de omgeving, zoals het Kiental, Schilttal en Sefinental. Maar de Oeschinensee heeft meer te bieden, in de zomer kan men er varen met een roeiboot en zwemmen, de temperatuur van het water kan wel oplopen naar 20° C. Nabij het bergstation van de Oeschinenbahn bevindt zich een zomerrodelbaan en in de wintermaanden is de Oeschinensee een geliefde plek voor het ijsvissen, ook is er een ruim 3km lange sleebaan. Een mooie wanderoute  gaat over de Heuberg, via Oberbärgli en Underbärgli en  terug langs de Oeschinensee.

  • 08SSKandertaloeschinenseeOeschinensee
In alle vroegte bereiken we Läger Oeschinenbahn op 1682m hoogte. De terrassen zijn nog leeg maar het belooft een mooie dag te worden. We wandelen richting de Blüemlisalphütte en voorbij Schatthaus (1670m) gaat het linksaf, bergopwaarts over de “Bergwanderweg”. De wandelroute gaat door bossen, langs kale berghellingen met diepe afgronden en over vele watervallen, die van de  Öschischafberg komen. Over de hellingen achter ons hebben we een prachtig uitzicht op de Allmegrat, voor ons zien we de steeds “dichter bijkomende” Blüemlisalp. De doorkijkjes over de Oeschinensee blijven ons fascineren doordat de invalshoek tijdens de wandeling steeds verandert. Op de Heuberg (1939m) wordt het druk, menigeen geniet hier van het wonderschoon uitzicht. Aan de overzijde staat de Fründenhütte  op 2562m hoogte, de Blüemlisalphorn(3663m) en Oeschinenhorn (3486m).

  • 15SSKandertaloeschinenseeOschischafberg
Langs de helling van de Öschischafberg wandelen we richting Oberbärgli, onderweg houden we zicht op de prachtig gelegen Blüemlisalphütte. Verscholen achter een schuine berghelling duikt vanuit het niets Oberbärgli op. De Oberbärglihütte bevindt zich op 1973m, de wandeltijd naar de Blüemlisalphütte vanaf hier staat als nog ruim 2 uur aangegeven. Wij dalen langs de steile 130m hoge berghelling over vele traptreden richting Underbärgli (1767m).

  • 24SSKandertaloeschinenseeOeschinensee
Op het terras van de berghut genieten we nog even na van de prachtige wandeling en het mooie uitzicht. Vervolgens gaat het verder bergafwaarts richting de Oeschinensee. Bij de brug blikken we nog even terug richting de Bärgli’s, fotograferen de “Fründschnuer” aan de voet van de Blüemlisalp Rothore. Aan de Oeschinensee nemen we alle tijd om het geheel nog eens op de gevoelige plaat vast te leggen. Berghaus Oeschinensee doet nu goede zaken, de terrassen hier zijn gezellig druk. Het iets hoger gelegen hotel Oeschinensee heeft daarentegen minder bezoekers.

Wandelend naar het bergstation nemen we nog een laatste foto van de Blüemlisalp met Oeschinensee. Op de alm bij het bergstation genieten we nog even na en gaan vervolgens met de kabelbaan terug naar Kandersteg. Het gebied kent verder een aantal prachtige alp- en berghutten: Doldenhornhütte, Fründenhütte, Blüemlisalphütte, Oberbärgli en Underbärgli. De berghutten in dit gebied zijn te vinden onder de links en onder berghutten op deze site.