KANDERSTEG-SUNNBÜEL (GEMMIPASS)

  • 01SSKandertalkandertegsunnbuelDalstation Kandersteg-Sunnbuel (Gemmi)
Boven de Lotschbergbasistunnel in Kandersteg bevindt zich een prachtige oude pasovergang tussen het Berner-Oberland en Wallis. De cabinebaan Kandersteg-Sunnbüel (Gemmi), achter in het Kandertal zweeft ons in een kleine 10 minuten naar het op 1936m gelegen Sunnbüel. Langs het Bergrestaurant Sunnbüel met op de achtergrond de Doldenhorn (3643m) wandelen we over de Gemmipass richting Daubensee. Vervolgens gaat het stroomopwaarts langs de Schwarzbach en over de Spittelmatte richting Berghotel Schwarenbach. Ter hoogte van het Arvenwald (1889m) begint de klim naar het op 2061m gelegen Berghotel Schwarenbach. Tijdens de klim kijken we nog even achterom met aan de linkerkant de Uschenegrat en rechts de Doldenhorn (3638m) en Balmhorn (3699m). Door de sneeuw bereiken we Berghotel Schwarenbach met op de achtergrond de Felsenhorn (2782m). De oorspronkelijk uit 1742 daterende voormalige douanepost staat in het midden van de Gemmipass. Het Berghotel Schwarenbach staat beschreven onder Berghutten.

  • 09SSKandertalkandertegsunnbuelDaubensee Gemmipass
We vervolgen de route over het terras van Berghotel Schwarenbach richting Daubensee. Tijdens de klim kijken we nog even achterom naar het prachtig gelegen berghotel. De tweehonderd hoogtemeters die we nog moeten klimmen gaan hoofdzakelijk door de  sneeuw dat enkele dagen eerder is gevallen. Uiteindelijk komen we uit bij Seesturz (2210m) en hebben een prachtig uitzicht over de Daubensee. Aan het eind van de Daubensee (2206m), tussen Daubenhorn (2947m) en Rinderhorn (3448m) is nog juist het dak te zien van Bergrestaurant Wildstrubel op de Gemmipass. Na het nuttigen van onze lunch met als achtergrond een prachtige uitzicht gaat de wandeling verder langs de oostelijke oever van de Daubensee richting Gemmibahn. We zien de Rinderhorn boven de Daubensee. Bij de Daubensee staat de Gemmibahn al aangegeven, over de oude Gemmi (via Furggentälti) is vanwege de hoeveelheid sneeuw geen optie. We zien hier de doorgang richting Lammerenhütte voor de Daube (2340m), Daubenhorn (2947m) en Schwarzhorn (3105m). Uiteindelijk bereiken we het op 2350m gelegen bergstation van de Gemmibahn, de cabinebaan tussen het Leukerbad en Gemmipass. De wandeling richting Leukerbad staat beschreven onder Wallis. We nemen een foto van Berghotel Wildstrubel op de Gemmipass met de Wildstrubel (3244m) op de achtergrond. Berghotel Wildstrubel staat beschreven onder Berghutten.

  • 17SSKandertalkandertegsunnbuelGemmipass Daubensee richting Schwarenbach
Bij het kruis is de doorgang over Lämmerenboden richting Lammerenhütte, die vanwege de sneeuw is afgesloten (in de verte zien we de hut). Na genoten te hebben van het prachtige uitzicht over de Walliser Alpen, maken we rechtsomkeert en wandelen over dezelfde weg terug, omdat de westoever (Daubenhubel) van de Daubensee is afgesloten wegens de sneeuwval.  Nu zien we de Daubensee vanaf de Gemmibahn richting Schwarenbach. We blikken in de namiddag nog even terug over de Daubensee en buigen voor de Roter Totz af richting Berghotel Schwarenbach. In de namiddag is het rustig bij hotel Schwarenbach, het terras is leeg. We hebben nog ruim 2 uur voor de laatste cabinebaan naar het dal gaat. We maken nog een paar foto’s van en rondom het prachtige Berghotel en dalen af richting Sunnbüel, dat vanaf hier ongeveer één uur wandelen is. Onze blik gaat nog even  richting Sunnbüel over de verlaten Spittelmatte alm. Hier staan de laatste rozenbottels van dit jaar met de Altels 3629m op de achtergrond. De boerderij is al winterklaar op Arvenseeli (1889m) met de Üschenegrat op de achtergrond. We passeren de grenspaal tussen het kanton Bern en Wallis en gaan de laatste heuvel op richting het Bergstation Sunnbüel. Langs het oude Bergstation, dat tegenwoordig dienst doet als berghut SAC-Altels, (de Altels-Hütte SAC-Altels staat beschreven onder Berghutten). We wandelen we langs het Bergrestaurant Sunnbüel en nemen de voorlaatste rit naar Kandersteg. De parkeerplaatsen bij het dalstation zijn rond vijven nagenoeg leeg. We rijden het Kandertal uit en rijden bij Frutigen linksaf richting Adelboden, het Entschligental in.