ENTSCHLIGENTAL-CHOLERENSCHLUCHT

  • 03SSKandertalengstligentalPochtechessel
Het eigenlijke Entschligental is min of meer het spiegelbeeld van het Kandertal, het riviertje de Entschlige vergezelt u richting Adelboden. Het uitzicht richting de Niesenketen is prachtig. Iets voor Adelboden, bij Achseten, aan de rechterzijde van de straat bevindt zich de Pochtechessel en Cholerenschlucht (Kohlerenschlucht). Die in resp. 2 en 30 minuten zijn te wandelen, volgens de aanwijzing op de keine parkeerplaats langs de weg. We zien de Pochtechessel, een waterkloof met prachtige gletsjermolens, waar de Entschlige en Otterebach zich een weg doorheen banen richting Frutigen. Hierna volgt een klim door het bos richting Cholerenschlucht.

  • 06SSKandertalengstligentalWandelroute Cholerenschlucht
De adembenemende Cholerenschlucht is een geweldige belevenis, de trappen zijn prachtig aangelegd tegen de rotswanden. Het denderende water van de Entschlige geeft een oorverdovend lawaai in deze machtige (100m) nauwe kloof, met eveneens prachtige uitgeslepen rotswanden. Aan het eind van de route wordt op een wel heel ludieke manier een vrije gift gevraagd voor het onderhoud van de Cholerenschlucht, die alleen bergopwaarts toegankelijk is. De terugweg is duidelijk gemarkeerd en gaat over een andere route terug richting Jungbrunnen, de ingang van de Cholerenschlucht. Vervolgens gaat het over dezelfde weg terug richting parkeerplaats.

In 2011 werd de Cholerenschlucht heropend. De ingang naar de Cholerenschlucht werd vernieuwd en hogerop zijn stenen verwijderd, die de veiligheid de komende jaren moeten waarborgen. We wandelen we over een asfaltweggetje richting de Holzschnitzerei van de fam. Trummer, een bekende houtbewerker uit deze omgeving, met een aantal prachtige hout gesneden beelden rondom hun huis. Binnen aanschouwen we met eigen ogen de ambachtelijke houtsnijkunst en worden we van het een en ander op de hoogte gebracht. Vervolgens gaat het langs Kaffee Blatti, over de alm en door de Pochtekessel dalwaarts naar de parkeerplaats.