ENGSTLIGENALP

  • 01SSKandertalengstligenalpEngstligenalp/Wildstrubel/Grossstrubel
Iets voorbij Adelboden eindigt het Entschligental voor gemotoriseerd vervoer. Op de grote parkeerplaats van het dalstation “Unter dem Birg” parkeren we (gratis) de auto. Een gondelbaan zweeft ons over de prachtige Entschligefäll, naar het hoger gelegen Engstligenalp 1954m. De Engstligenalp, een bergweide met een adembenemende bergpanorama, is in 1996 aangewezen als beschermd natuurgebied. Het op 2000 m boven de zeespiegel gelegen hoog plateau is een ideaal vertrekpunt voor tal van wandel- en bergtochten. Vanuit het bergstation begint een vlakke, hindernisvrije wandelweg (geschikt voor rolstoelen en kinderwagens). Deze rondwandeling (1 uur) leidt over het vlakke hoog plateau, langs grazende koeien en kabbelende bergbeekjes weer terug naar het beginpunt.

  • 06SSKandertalengstligenalpAmmertenpass
Maar de Engstligenalp heeft voor de diehards meer te bieden: wandelingen naar de Ammertenpass (2 uur), Hahnenmoospass, en Gemmipass (4.30 uur). Deze passen verbinden dit dal met een aantal aanliggende dalen zoals het Kandertal, het Simmental en ook de Lämmerenhütte (3.30 uur alpinistenweg). Berghotel Engstligenalp ligt er verlaten bij in de zomer en zal zo te zien hoofdzakelijk in de wintermaanden dienst doen. Het iets verder gelegen “Berghaus Bärtschi” doet goede zaken en onder het genot van een drankje dromen we even weg in deze prachtige omgeving. De sprookjesachtige taferelen van de besneeuwde bergtoppen (genomen hartje zomer 2010) doen ons haast geloven dat we op een andere planeet zijn beland. We genieten van de prachtige bloemen op een groene bergwei en de besneeuwde Wildstrubel (3098m) op de achtergrond.

  • 10SSKandertalengstligenalpEntschligefall
We wandelen langs de overgang naar de Ammertepass, met kleine gentianen op de voorgrond. Een blik werpend op de Rinderhorn (3448m) en Steghorn (3146m) verlaten we dit dal achter “Berghaus Bärtschi” richting de Entschlige waterval. De “Entschligefäll”, waar het Entschligental zijn naam aan dankt, dendert met grof geweld honderden meters naar beneden richting dal. De Entschligenfäll besproeit voorbijkomende wandelaars op het naastgelegen steile pad met fijne waternevel. Passeren de Entschlige en lopen dan verder richting het dalstation.

Ook de rest van de wandeling gaat over steile afdalingen met prachtige bergbeekjes en watervallen. Halverwege de afdaling hebben we nog even zicht op Adelboden. Aan de bosrand van het dalstation Underem Birg lopen we langs een prachtige barbecue plaats richting parkeerplaats daar kijken we nog even terug richting het bergstation Underem Staub.