SILLERENBÜHL-HAHNENMOOSPASS

ADELBODEN – BERGLÄGER - SILLERENBÜHL - BÜTSCHI – BERGLÄGER - ADELBODEN

  • 01HahnenmoosAdelboden Oey
We rijden richting Adelboden en volgen op de eerste rotonde de aanwijzing Sillerenbühl - Hahnenmoospass. Vervolgens parkeren we de auto op de grote lege parkeerplaats van het dalstation Adelboden-Oey. Het is half september op een doordeweekse dag veelal een rustige tijd omdat het zomerseizoen teneinde loopt en het winterseizoen nog niet begonnen is. Dit tussenseizoen leent zich uitstekend voor een bergwandeling. Zolang het maar droog blijft is het genieten op zo’n tweeduizend hoogte meters. Doordat Adelboden autovrij is zijn we aangewezen op deze grote parkeerplaats Adelboden-Oey of de parkeergarage nabij het centrum van Adelboden. Tussen het centrum van Adelboden en Oey pendelt een kabelbaantje. Vanaf het dalstation Oey zweven we onafgebroken via Eselmoos en Bergläger naar Sillerenbühl het eindstation van dit lange kabelbaantraject.

  • 04HahnenmoosSillerebuhl
Vanuit de kabelbaan fotograferen we Gilbach met op de achtergrond tegen de bergrand “Hochnebel” dat in de vroege ochtend nog niet verdwenen is. Een typisch verschijnsel dat regelmatig voorkomt in de herfst, doordat een relatieve hoge luchtvochtigheid sterk afkoelt in de nacht zien wij deze nevel. Op Sillerenbühl nemen we even de tijd om de omgeving te fotograferen en op de klettertoren achter het restaurant kan de jeugd zich uitleven. Vervolgens gaat het eerste deel van deze wandelroute, tussen Sillerenbühl en de Hahnenmoospass, via de “Blumenweg”, een eenvoudig wandelpad met slechts vijftig meter hoogteverschil waar de namen van de bloemen op bordjes staan aangegeven. Tijdens de wandeling heeft men uitzicht op een frisgroen berglandschap met aan de horizon o.a. de Rinderhorn, Rotstock, Wildstrubel, Glacier de la Plaine Morte en Weisshorn.

  • 08HahnenmoosWandelroute Hahnenmoospass
Rond de Hahnenmoospass hebben we prachtig zicht op de Walliser Alpen. We fotograferen de omgeving en nuttigen in het bergrestaurant een kopje koffie. Vervolgens wandelen we richting de Regenbolshorn, waar we nog even een kijkje nemen op de Bummerepass. Daar kijken we het dal in en zien de Rezliberg met de Sibe Brünne, iets verder ligt Lenk. Dan wandelen we langs de voet van de Regenbolshorn naar het hooggelegen Lurnigdal. Het zicht reikt hier tot aan de Niederhorn en het Justistal, een kleine 40 km verderop aan de overkant van de Thunersee. Het hoogste en tevens verste punt van de wandelroute hebben we dan al bereikt en we zullen een keuze moeten maken voor de terugweg. We hebben twee mogelijkheden bij Luegli om Bergläger te bereiken: het rechter wandelpad, de kortste wandelroute naar Bütschi gaat langs de 700m hoge grillige rotswand van de Rotstock daarentegen duurt het wandelpad over de Hüendersädel naar Bütschi een half uurtje langer.

  • 14HahnenmoosLuegli/Huendersadel bergkam/Butschi
Deze laatst heeft onze voorkeur, de bergwandelweg over de bergrug mag dan iets langer duren, we houden daarentegen wel een ruim uitzicht. Beide wandelwegen komen in Bütschi weer samen. Op de bergrug genieten we nog even van het uitzicht en fotograferen de omgeving. Dan vervolgen we de wandelroute vanaf Bütschi over het steile, saaie teerweggetje tot aan Lurnigegge. Vanaf Lurnigegge volgen we de wandelroute richting Adelboden (weg oversteken) tot we het kabelbaanstation Bergläger bereikt hebben. Vanuit Bergläger nemen we de kabelbaan terug naar Oey/Adelboden. Indien men een dagkaart heeft gekocht kan men ook de bus nemen naar Adelboden. Vanuit Adelboden gaat het dan met het bergbaantje terug naar Oey. Met de auto rijden we het langgerekte dal weer uit en bereiken een uurtje later de thuisbasis, waar we terugkijken op een geslaagde dag.