GÖSCHENERTAL

  • 02StgotthardpassgoschenertalStation Gosschenen
Tussen Wassen en Andermatt, op een hoogte van 1106m, ligt het dorp Göschenen. Göschenen, gelegen ten noorden van de St.-Gotthardpass, is een geweldig treinknooppunt voor liefhebbers van internationale treinen. Bij Ferchencher, (1120m), heeft men een prachtig uitzicht op de spoorlijnen die Göschenen aan doen. De uit drie bogen bestaande Häderlisbrücke, vlak voor Göschenen, is een markant punt. De brug gelegen aan een oude handelsroute loopt over de rivier de Reuss. De oorspronkelijke Häderlisbrücke uit 1646 werd in de nacht van 24 op 25 augustus 1987 door noodweer verwoest. Het hoge water van de Reuss spoelde de oude Häderlisbrücke weg. In 1991 werd een nieuwe brug gebouwd door het kanton Uri met hulp van de Zwitserse overheid.

Het dorp ligt aan de ingang van het langgerekte Göschenertal met de Dammastock (3660m) als hoogste punt. Met andere woorden het Göschenertal ligt tussen de Furkapass en Sustenpass.

  • 09StgotthardpassgoschenertalGosscheneralpsee
Iets voorbij Abfrutt in het Göschenertal begint de wandeling naar de Salbithütte en de Salbischijenbiwak. Halverwege het dal (bij Abzw.Voralp P.1402) begint de route naar de Voralphütte (2126m) en iets verderop bevindt zich het gehucht Gwüest, met een gemoedelijke camping, van waaruit vele wandelmogelijkheden zijn. Aan het eind van het dal kunt u niet verder met de auto of bus. Dit eindstation de Göscheneralpsee, met het Berghaus Dammagletscher ligt op een hoogte van 1797m. Achter de Dammastock ligt in zuidelijke richting de Rhônegletsjer, tegenover de Dammastock, in noordelijke richting, de Sustenhorn (3503m). Vanaf Berghaus Dammagletscher zijn er vele wandelmogelijkheden, de Dammahütte (2439m) is via beide oevers van het bergmeer te bereiken. Van hieruit is de Chelenalphütte (2350m) en Bergseehütte (2370m) ook te lopen. (De berghutten in dit gebied zijn te vinden onder Berghutten). De link onder gebied laat u de verbindingen zien van alle berghutten in het Göschenertal.