PALAGNEDRA

  • 01TessinpalagnedraPalagnedra (Centovalli)
Langs de weg vanaf de stuwdam naar het gehucht Palagnedra staan merkwaardige ijzeren sculpturen van de kunstenaar Alain Garnier. Palagnedra en Bordei zijn eenvoudig met de auto via een aantal haarspeldbochten te bereiken. De hostel van Palagnedra staat midden in het typische rustig gelegen Ticiner bergdorpje in de Centovalli-vallei. Het ligt op een zonnig breed plateau op 656m boven zeeniveau.

  • 08TessinpalagnedraPalagnedra Niuum-molen
Tegenover de Ostella van Palagnedra gaat een vrij steil wandelpad naar de Niuum-molen van Palagnedra, het schijnt de enige watermolen te zijn waar de complete houten molen nog in tact is. De molen werd gebouwd in 1856, zoals blijkt uit de datum op de stenen latei boven het raam. Aan de buitenzijde is het externe waterwiel zeker aan restauratie toe bovendien is het al een tijd geleden dat het wiel door water werd voortbewogen. Typerend voor Palagnedra zijn nog enkele patriciërs huizen.

 

 

  • 07TessinpalagnedraPalagnedra Casa Mazzi
Het Casa Mazzi huis met familiewapen werd gebouwd door Petronio Mazzi (1681-1753).

 

  • 02TessinpalagnedraKerk Palagnedra 1731 (San Michele)
De betoverende San Michele kerk, met uitzicht op de Centovalli-vallei, staat buiten de dorpskern op een heuveltop en is gewijd aan de aartsengel Michaël en werd gebouwd tussen 1640-1732.

 

 

 

 

  • 04TessinpalagnedraKerk Palagnedra
De meest waardevolle kunstschatten van de kerk zijn bewaard gebleven in het oude koor rechts van het hoofdaltaar het zijn een aantal prachtige fresco’s uit de 15e eeuw. Het was de moederkerk van het Centovalli-vallei en werd voor het eerst in 1231 in een document vermeld. De huidige kerk stamt gedeeltelijk uit de 15e en 17e eeuw en in 1731 vond een verdere renovatie plaats zoals aangeduid op de voorgevel. De klokkentoren naast de kerk dateert mogelijk uit de late middeleeuwen. Direct naast de kerk staat de pastorie en aan de andere zijde van de kerk ligt het kerkhof met de naam Mazzi als de meest voorkomende naam op de grafstenen. In Palagnedra heb je een prachtig uitzicht op de spoorlijn in de Centovalli-vallei, het kunstmatige stuwmeer en de dam ervan. De afstand vanaf het treinstation Palagnedra in Centovalli naar het gehucht Palagnedra bedraagt ongeveer drie kilometer en is in een klein uurtje te wandelen. Het station Palagnedra ligt aan de Centovalli-spoorlijn van Domodossola in Italië naar het Lago Maggiore, Locarno in Zwitserland.