BORDEI

  • 01TessinbordeiBordei
Bordei ligt evenals Palagnedra, Rasa en Terra Vecchia genesteld tussen heuvels hellingen en kleine valleien in de Centovalli-vallei. Het is evenals Palagnedra via een smalle asfaltweg met vele haarspeltbochten te bereiken. Evenals Rasa en Terra Vecchia is ook Bordei, dit in tegenstelling tot Palagnedra, afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De nederzetting dateert uit de middeleeuwen. De emigratiegolf van Bordei, leidde tot het verval van het dorp. Maar de meeste gebouwen zijn dankzij de wederopbouwwerkzaamheden van de stichting Terra Vecchia bijna volledig gerestaureerd. Aan het eind van het dorp hebben we zicht op Terra Vecchia en Rasa waar we een jaar geleden zijn geweest, toen met de kabelbaan. De kabelbaan van Bordei naar Terra Vecchia is al jaren niet meer in gebruik.

  • 02TessinbordeiBordei
De huizen bestonden voornamelijk uit natuursteen waarvan de ramen omlijst werden met witte kalksteen. De Osteria van Bordei is in stijl gerenoveerd, het oudste deel van het gebouw dateert uit de 16e eeuw. Op het schaduwrijke terras is het genieten van het prachtige, stille en natuurlijke landschap. Naast het restaurant van Bordei staat de Petrus en Paulus kerk met een prachtig plafondfresco.

 

  • 03TessinbordeiBordei
Verder wandelen we door het dorp en lezen de geschiedenis van het wilde varken van Bordei naast de waterbron met het bronzen varken. Vervolgens rijden we met de auto terug en zijn we maar al te blij dat we deze wandeltocht niet te voet hebben afgelegd afgelopen jaar. Van Rasa naar Terra Vecchia, Bordei en Palagnedra is een pittige wandeling, bovendien heb je in Palagnedra geen halteplaats van het openbaar vervoer. Wel is er een halteplaats waar je kunt wachten tot er iemand naar beneden rijdt en dan maar hopen dat diegene je mee kan nemen.