PRATO-SORNICO

  • 01TessinpratosornicoSornico kapel uit 1892
Prato-Sornico is het resultaat van de fusie uit 1864 van de twee aangrenzende dorpen. Het bestaat uit een kleine groep woningen rondom de hoge klokkentoren en de kerk San Martino, die ooit de moederkerk van de vallei was.

  • 02TessinpratosornicoSornico
Waarschijnlijk werd deze kerk herbouwd op de plaats van een kerk die dateerde van voor de 13e eeuw. Deze huidige kerk is gewijd aan St. Martin en dateert uit de 16e eeuw. Een doopvont achter in de kerk, verscholen onder een trap, dateert uit 1580. Het roze gebouw Casa Antica, waar ooit de zetel van de deurwaarders was gevestigd, is nu een groepsaccommodatie. De meer dan 300 jaar oude woning ligt in het historische dorpscentrum van Sornico (Val Lavizzara/Maggiadal). Meer informatie over deze groepsaccommodatie vindt u onder: www.casaantica.ch.

 

 

 

  • 07TessinpratosornicoSornico gerechtsgebouw
Het gerechtsgebouw staat aan de doorgaande weg. Tijdens de heerschappij van de twaalf Zwitserse kantons (1513-1798), kon de gemeenschap van Lavizzara, hoewel onderdeel van de rechtelijke macht van de Maggia vallei, haar eigen statuten en rechtelijke autonomie behouden. Twee keer per maand kwamen de gerechtsdeurwaarders uit Civio naar dit huis, om het wettelijk bestuur uit te oefenen. De schandpaal, waar veroordeelden op de trappen van de kerk aan publieke minachting werden blootgesteld en de kerkers voor gevangenen in de vochtige kelder herinneren aan de strengheid van deze rechtspraak. De historische betekenis van het gebouw blijkt uit de beschilderde gevel met wapenschilden van de heersende kantons, edelen en religieuze motieven. Dit dorp was in die tijd in feite de hoofdstad van de gemeente Lavizzara.

  • 09TessinpratosornicoGevelbeschildering met familiewapen 1678
In Prato daarentegen woonden welgestelde rijke families, hier staan de grote burgerlijke huizen die aangeven dat in het verleden een deel van de bewoners hier een hoge levensstandaard had.

 

 

  • 10TessinpratosornicoPrato (Chiesa Parrocchiale Dei Santi Fabiano E Sebastiano)
De parochiekerk van de heiligen Fabian en Sebastiaan werd in 1487 ingewijd en in 1761 opnieuw, nadat er in 1730 een wederopbouw plaats vond. De barokke klokkentoren dateert uit 1787. Een biechtstoel in de kerk dateert uit 1773. Buiten het oude gedeelte van Prato staat buiten het dorp het pension annex Restaurant van Prato. Na Broglio en Prato-Sornico bereiken we Peccia, waar het Valle di Peccia zich in westelijke richting afsplitst van het Lavizzara dal.