MAGADINO

  • 02TessinmagadinoMagadino
Magadino, gelegen aan de zuidzijde van het Lago Maggiore, tegenover Locarno, is gemakkelijk met de bus, trein, auto of boot bereikbaar. Wij nemen de boot vanuit Locarno die ook gratis bij de Ticino-Ticket is inbegrepen. Na een half uurtje varen bereiken we de overkant en volgen de wandelroute richting Orgnana via Quartino door het beschermd natuurreservaat Bolle di Magadino terug naar Magadino. De wandeling staat 2.30 uur aangegeven en is ca. 8.5km lang. In Magadino is de wandelroute snel gevonden. Op het kruispunt gaat het langs de bergbeek en rijbaan onder de spoorlijn door richting de kerken in Magadino.

  • 05TessinmagadinoChiesa di San Carlo Borromeo
Langs de parochiekerk San Carlo Borromeo in Magadino wandelen we over de traptreden naar het hoger gelegen Orgnana.

 

 

 

  • 08TessinmagadinoOrgnana (Oratorio di Sant Antonio da Padova)
Het wandelpad slingert door het dorp, langs woningen over erven en bereikt niet veel later het geasfalteerde straatje voor het Oratorium van Orgnana, Sant'Antonio da Padova. Hier slaan we linksaf en volgen het asfaltstraatje richting Quartino.

 

  • 12TessinmagadinoQuartino
Langs gehuchten door bossen en langs weidegrond bereiken we Quartino waar het hevig begint te regenen en we de wandelroute moeten afbreken.

 

 

 

  • 13TessinmagadinoBoot vertrekt uit Locarno
De volgende dag nemen we weer de bootveer vanuit Locarno en varen opnieuw naar Magadino. Nu wandelen we gelijk in Magadino langs het meer het natuurreservaat Bolle di Magadino in en verlengen de wandelroute. Het gedeelte dat we gisteren gemist hebben wandelen we in omgekeerde volgorde en eindigen daarentegen op de camping in Cugnasco. De bootveer vaart terug naar Locarno en wij wandelen langs de haven van Magadino het natuurreservaat in.

  • 15TessinmagadinoBolle di Magadino
Een zeldzaam natuurreservaat, tussen de monding van de Ticino en Verzasca, met een fantastisch uitzicht op het Lago Maggiore. Het uiterwaardenlandschap is alleen te voet te bezoeken, de meeste wandelpaden zijn toegankelijk, maar na hevige regenval wordt waterdicht schoeisel aanbevolen.

 

 

  • 16TessinmagadinoBolle di Magadino
Er staan verschillende vogelkijktorens en observatiepunten langs de wandelwegen, toegang tot dit gebied via het Lago Maggiore is verboden. Aan het eind van de toegangsweg wandelen we linksaf langs de Ticino naar de uitmonding hiervan. Vanuit de vogelkijktoren hebben we een prachtig uitzicht op dit deltagebied. In de zomermaanden is het mogelijk om een rondleiding te maken in een roeiboot door het natuurreservaat. Meer info krijg je bij het toeristenbureau Cambarogno. Het natuurreservaat is het gehele jaar geopend en vrij toegankelijk.

  • 18TessinmagadinoTicino stroomt in Lago Maggiore
Bij de uitmonding van de Ticino en het Lago Maggiore gaat het niet verder en wandelen we dezelfde weg terug. Op het enige bankje in dit gebied nuttigen we onze meegebrachte lunch en aanschouwen we de vogels op een zandplaat in de Ticino. Vervolgens wandelen we langs de Ticino stroomopwaarts richting Quartino waar we de Ticino passeren en aan de andere zijde verder stroomopwaarts gaan langs de Ticino naar Cugnasco. Waar we op de camping kunnen terugkijken op een mooie wandeling.