NOVAGGIO

  • 01TessinnovaggioNovaggio (kerk van Saint Siro)
De regio Malcantone heeft een interessante en aangename verscheidenheid aan landschappen, het strekt zich uit van de oevers van het Meer van Lugano tot de top van de Monte Lema. De heuvels van dit gebied liggen bezaaid met prachtige dorpjes zoals Aranno, Breno, Miglieglia, Astano, Banco en Novaggio onze bestemming voor vandaag. Dankzij de prachtige ligging is Novaggio misschien wel een van de mooiste dorpen in het Malcantone gebied.

  • 05TessinnovaggioNovaggio
Bijzonder zijn wel de muurschilderingen van Novaggio “Murales” die op muren van woningen zijn te bewonderen als men door de nauwe steegjes wandelt. De openluchtkunstgalerie van Novaggio zullen we maar zeggen.

 

 

 

 

  • 02TessinnovaggioNovaggio (kerk van Saint Siro)
Wanneer we het dorp binnen wandelen valt ons de kerk direct op. De kerk van San Siro in Novaggio werd voor het eerst in 1352 in een document genoemd. Het is een barok religieus gebouw, dat gebouwd werd op een bestaand oratorium in Novaggio. Het huidige gebouw dateert uit de 17e eeuw. Het schip met zijn twee zijkapellen dateren ook uit de 17e eeuw. De klokkentoren dateert uit 1864. Novaggio is populair bij toeristen vanwege zijn weelderige natuur in de omgeving, groene weiden en kastanje-bossen waar een idyllische stilte heerst.

  • 03TessinnovaggioWandelroute Sentiero delle meraviglie
Novaggio is ook het startpunt van het beroemde 7km lange educatieve wandelroute "Sentiero delle Meraviglie", spoor van wonderen. De wandelroute begint en eindigt in Novaggio, maar men kan de 4 uur durende wandeling ook onderbreken/inkorten door naar Miglieglia of Aranno te wandelen. Het wandelpad is bewegwijzerd met de het welbekende gele bordje met groene sticker en wandelroutenummer 634 "Sentiero delle Meraviglie". Wij wandelen het dorp uit en lopen met de wijzers van de klok mee, al kan de wandelroute ook in tegengestelde richting bewandeld worden.

 

  • 06TessinnovaggioVinera passeren Fiume di Bavocc
Langs de 16e-17e-eeuws kapel van Movogno bereiken we Vinéra. Het terras is leeg en nodigt ook niet uit want we hebben nog nooit zoveel bordjes gezien “verboden te fotograferen”, zelfs de waterval vanaf de brug mag niet gefotografeerd worden. Geluk ermee adieu. We wandelen verder en na het passeren van de Fiume di Bavòcc nemen we alsnog een foto. De natuur zal toch niet van Vinéra zijn? Wij vervolgen de bewegwijzerde wandelroute door de vallei van de Magliasina dat al slingerend hoogte wint tussen Novaggio en Maglio, het keerpunt van de wandelroute.

  • 07TessinnovaggioBaglioni mijn
De Baglioni- en Franzimijn waar in 1878-1884 goud en zilver gewonnen werd, wijken iets af van de wandelroute. Deze mijnen volgen twee aders van grijsbruine mica-leisteen en arsenopyriet, die kleine hoeveelheden goud en zilver bevatten. De mijnen werden tussen 1878 en 1884 uitgehouwen. De mijn Franzi werd in 1917 opnieuw uitgehouwen, maar de opbrengst was niet meer rendabel en werd korte tijd later gesloten.

 

  • 09TessinnovaggioRuine resten slot Miglieglia
Vervolgens wandelen we door en op de rotsige uitlopers boven de Magliasina kloof staan de resten van het slot van Miglieglia. Ook deze ruïne wijkt af van de hoofdwandelroute, maar wekt toch onze nieuwsgierigheid. Er is weinig bekend van dit slot omdat de ruïne resten nooit onderzocht werden.

 

  • 11TessinnovaggioMaglio keerpunt van de wandelroute
Dan bereiken we een week te vroeg Maglio, het keerpunt van de wandelroute, het restaurant daar opent pas op 11 mei zijn deuren. Bij de naastgelegen picknickplaats nuttigen we onze meegebrachte lunch en wandelen vervolgens stroomafwaarts langs de Magliasina richting Novaggio dat nog ruim een uur staat aangegeven.

 

 

  • 16TessinnovaggioLangs Magliasina richting Novaggio
Dankzij zijn actieve overstromingszone creëert de Magliasina een verscheidenheid aan natuurlijke leefgebieden, die ingebed liggen in een bijzonder idyllisch landschap. De 15km lange Magliasina kent twee overstromingsgebieden die van nationaal belang zijn nl. de delta bij Caslano waar de Magliasina uitmondt in het meer van Lugano en het gedeelte waar we nu wandelen het gebied tussen Aranno en Miglieglia.

  • 19TessinnovaggioEsculapische slang (Zamenis longissimus)
Onderweg genieten we van de flora en fauna, waarbij we het geluk hebben dat we de langste slang van Europa tegenkomen, de esculaapslang. De wandelroute staat omschreven als een interessante rondwandeling in Malcantone, die begint en eindigt in Novaggio, bijzonder geschikt voor kinderen (Zwitserse begrippen). Wij hebben het anders ervaren maar kijken wel terug op een mooie dag.