MONTE GENEROSO

  • 01TessinmontegenerosoTrein naar Monte Generoso
De meest panoramische berg van Tessin is wel de Monte Generoso, hier geniet je van een adembenemend uitzicht vanaf de 1704m hoge top, dat zich naar het noorden uitstrekt van het Meer van Lugano tot aan de Alpen, met zicht op het Monte Rosa massief, het Gotthard massief, Jungfrau en Matterhorn en tussenliggende toppen bij helder weer, naar het zuiden reikt het zicht tot ver voorbij Milaan.

  • 03TessinmontegenerosoMonte Generoso
De tandradbaan uit 1890 verbindt Capolagno 273m aan het Meer van Lugano met de stenen bloem “Fiore di pietra” op de Monte Generoso Vette 1601m. Deze stenen bloem is het ontwerp van de Zwitserse architect Mario Botta. (o.a. bekend van het casino in Campione d’Italia en de Mogno kerk in het Maggia dal). Deze hoogste berg van Mendrisoto is over een 9 km lang spoortraject te bereiken met de Monte Generoso spoorbaan. In de vijf verdieping tellende “stenen bloem” treffen we restaurants, tentoonstellingsruimte en conferentieruimtes aan en een filmzaal op de 2e verdieping laat de bouw van het gehele project zien. Het restaurant op de 3e verdieping heeft bovendien een enorm buitenterras. Met dank aan Gottlieb Duttweiler, de oprichter van detailhandel Migros, is de spoorlijn bewaard gebleven. Hij kocht de spoorlijn in 1941, omdat men de spoorlijn wilde ontmantelen om de ijzeren rails te gaan verkopen, i.v.m. de oorlog.

  • 08TessinmontegenerosoBuffet Bellavista
De trein gaat slechts vier keer naar boven en beneden per dag. Het eerste tussenstation vanaf boven, Buffet Bellavista, staat 50 minuten aangegeven, tijd die we met gemak nog hebben voor de tweede trein naar het dal rijdt. We besluiten om te gaan wandelen naar Bellavista. Tijdens de afdaling komen we de tweede trein tegen die naar boven gaat, het is inmiddels 12.30 uur. Verder hebben we oog voor flora en fauna en wandelen we langs een bunker door het beukenbos. Niet veel later bereiken we over vele wortels van beukenbomen Buffet Bellavista dat een uitdagend terras heeft en waar we ons nog een 20 minuten settelen voor de trein komt. Gestaag gaat het met de tandradbaan terug naar Capolago waar we besluiten om met de normale trein SBB even door te gaan naar Mendrisio, nu we hier toch in de buurt zijn.