VALLE VERZASCA

  • 01TessinovalverzascaVal Varzasca
Ten noorden van Locarno en ten zuiden van de Nufenenpass ligt het prachtige Val Verzasca en het Maggiadal, ingeklemd tussen de autosnelweg A2 en de Italiaanse grens. Het Valle Maggia behoort tot een van de grootste dalen van Ticino en heeft talrijke overgangen naar de omliggende dalen; Val Vergeletto, Val Verzasca of Val Bavona. De vele nederzettingen in dit gebied zijn te bereiken over oude bruggen en in rotsen uitgehouwen wegen. Historisch gezien is dit een aantrekkelijke omgeving o.a. vanwege de vele oude kerken met renaissancefresco’s. De veelzijdigheid van Ticino maakt juist deze regio zo aantrekkelijk. De zon schijnt in dit zuid-Italiaans aandoend deel van Zwitserland vaker dan in andere delen. Als het er warm is kan de temperatuur ook behoorlijk oplopen in dit gebied. De Maggia- en de Verzasca- rivieren bieden dan verkoeling, evenals de vele bergmeren. Diga della Verzasca (474m) is een stuwdam, met een hoogte van 220m en hiermee een van de hoogste in Europa. De stuwdam werd gebouwd in 1961-1965 en diende uiteraard voor het opwekken van elektriciteit. Drie grote waterkrachtturbines zetten de energie van het stromende water om in elektrische energie.

  • 03TessinovalverzascaStuwdam Val Varzasca
Ook werden hier de acties uit de James Bond film “Golden Eye” opgenomen. Tegen betaling van 250 CHF kun je vanaf de brug bungeejumpen. Meer info onder GoldenEye-Bungee-Jumping. De smalle kronkelweg voert ons verder omhoog langs het stuwmeer Lago di Vogorno. Na een tunnel bereiken we het dorpje Vogorno gevolgd door S. Bartolomeo, gelegen aan de oever van het smaragdgroene stuwmeer.

  • 07TessinovalverzascaS. Bartolomeo stuwmeer
We passeren het oude postkantoor in S. Bartolomeo (490m), annex restaurant met zijn prachtige oude plantaan. De kerk in S. Bartolomeo dateert uit de 13e eeuw en is hiermee de oudste kerk van het dal. Langs de rivier de Verzasca vervolgen we onze weg. Na het passeren van een aantal kleinere plaatsen komen we uiteindelijk uit bij Lavertezzo (532m). De parochiekerk dateert uit de 15e eeuw en is de enige in Barokstijl gebouwde kerk van het dal. Het oude stadje, met zijn prachtige kleine huizen, lijkt een schilderachtig tafereel.


  • 15TessinovalverzascaLavertezzo
Maar de grootste bezienswaardigheid is, de middeleeuwse dubbele stenen boogbrug; Ponte dei Salti. De boogbrug over de Verzasca, met haar bizarre rotsformaties is het zwemparadijs voor menigeen. Het diep smaragdgroene water baant zich door de uitgeslepen rotsblokken een weg richting het lager gelegen Lago di Vogorno.

  • 18TessinovalverzascaLavertezzo
Karakteristiek voor deze omgeving zijn ook de vele uit natuursteen opgetrokken bidkapelletjes met kleurrijke fresco’s van beschermheiligen. Het geheel maakt deze kapelletjes tot een lust voor het oog. Verder stroomopwaarts wordt iets voor Brione (756m), (de “hoofdstad” van het dal) de Verzasca overgestoken. Het dal eindigt in het dorp Sonogno (918m), dat omgeven is door de bergen; Madom Gröss (2741m), Cima Bianca (2612m), Corona di Redorta (2804m) en Monte Zucchero (2736m). Een oude bakoven in de kern van het dorp is nog steeds in bedrijf. Het V. Verzascadal splitst zich in Sonogno in het V.Redorta en V. Vegorness.

Een interessant dal dat we zeker nog een keer gaan bezoeken. In herfsttooi zal dit dal zeker zo mooi zijn als in de zomer. Bovendien zul je er dan geen toeristen massa aantreffen die verkoeling zoekt in het water.