SAINT-URSANNE

  • 01WWStursanneSaint-Ursanne
Het pittoreske vestingstadje ligt aan de rivier de Doubs en is vanaf de parkeerplaats te voet toegankelijk via een charmante boogbrug. De stad is alleen toegankelijk via één van de drie historische poorten, de Sint-Pieterspoort (Porte Saint-Pierre), de Pauluspoort (Porte Saint-Paul) of de Sint-Janspoort (Porte Saint-Jean).

  • 02WWStursanneDaubs Pont Saint-Jean
Via de Porte Saint-Jean kan de stad alleen lopend worden bereikt. De drie stadspoorten werden in de 16e en 17e eeuw herbouwd. In het midden van de vier massief stenen bogen over de Doubs naar de middeleeuwse stadskern staat op een sokkel Johannes Nepomuk. De toegangspoort naar Saint Ursanne aan het eind van deze boogbrug de Pont Saint-Jean is vernoemd naar Johannes Nepomuk, een rooms katholieke priester en martelaar uit 1300.

 

 

  • 03WWStursannePorte Saint-Pierre
Saint Ursanne dankt zijn bestaan aan de Ierse monnik Ursicinus. Ter ere van hem werd de kapel Ermitage Saint Ursanne gebouwd, dat helaas gesloten was toen wij er waren wegens renovatie. De poort Saint-Pierre aan de oostkant van St-Ursanne heeft in de klokkentoren nog een klok uit 1713 gemaakt door de meester-horlogemaker Francois Keyser.

  • 05WWStursanneZuivelwinkel
Onder de poort door wandelen we het middeleeuwse vestingstadje binnen, met zijn kleurrijke aaneengeschakelde stadswoningen. Voor het zuivelwinkeltje staat een oude waterbron uit 1677. Het was voor de wasvrouwen uit de stad verboden om hier de was te doen, dit gold trouwens voor alle bronnen in de stad, daarvoor moesten ze naar het hoger gelegen Hof des Maison, het washuis van Saint Ursanne.

 

  • 07WWStursanneFontaine du Mai voor Collegiale kerk
Langs de plaatselijke supermarkt wandelen we door de hoofdstraat richting de Collegiale kerk St-Ursanne met zijn klooster, kloostertuin en kruisgang. De abdijkerk met de enorme klokkentoren is het hoogtepunt van St-Ursanne. Het is gebouwd zo rond 1200, de klokkentoren werd na de instorting in 1441 herbouwd.

  • 16WWStursannePorte St-Paul
Aan de westzijde van de vestingstad bereiken we dan de stadspoort St-Paul in St-Ursanne. Via dezelfde wandelroute gaat het dan door de vestingstad terug waarna we de zijstraten bewonderen en op de gevoelige plaat vastleggen. Om alles goed te bekijken loopt men al gauw twee tot vier uurtjes door de vestingstad, de plaatselijke VVV heeft meer informatie. Saint Ursanne gelegen in de Jura en het natuurpark Doubs heeft zijn monumentenstatus dan ook meer dan verdiend.