LAUFEN (LAUFENTAL)

  • 01WWLaufenWassertor
Laufen is een pittoresk middeleeuws stadje gelegen in het Laufental langs het stroomgebied van de Birs in het Zwitserse kanton Basel-Landschaft. Zeer indrukwekkend zijn de nog deels bewaarde stadsmuren met de stadspoorten en de markante hoofdstraat. De Wassertor in Laufen dateert waarschijnlijk uit 1300, het eerste schriftelijke bewijs dateert uit 1327. Een renovatie in 1972 heeft de Wassertor van zijn ondergang gered, nu is het in gebruik genomen door het Laufentaler museum. Het geeft via deze poortdoorgang toegang tot de Birs, die hier langs de oude binnenstad stroomt.

  • 02WWLaufenObertor Stadspoort
De andere twee poorten de Delsberger- en de Basler-poort vormen het begin en eind van de hoofdstraat, die ook de belangrijkste trekpleister is van het middeleeuws stadje. Waarvan de Basler-poort of Obertor met “Zeitturm” de opvallendste is. Voor de toren van de stad bouwde Zwinger Vogt Johann Roggenbach van 1670-1672 zijn woonhuis. Het betrof een tuin, stal en schuur. Op de eerste verdieping heeft het een barokke feestzaal, rijk aan schilderijen. In de 17e eeuw werd het als herberg gebruikt. En in 1813 kwam het in bezit van een arts die er een ziekenhuis stichtte tot 1953. Daarna werd het door de gemeente gekocht en doet het dienst als stadshuis.

  • 03WWLaufenObertor Stadspoort
Na de Obertor bereiken we het stadsplein met hotels, restaurants en dorpscafés. Door de brede, geplaveide hoofdstraat wandelen we naar de andere zijde van de stad dat gekenmerkt wordt door een barokke stadskerk, de St. Katharina kerk uit 1698. Helaas is de kerk gesloten. Voor de St. Katharina kerk en het museum staat een prachtig standbeeld van Elias Helye die in 1470 het eerste Zwitserse boek drukte. Het museum heeft een rijke verzameling gefossiliseerde voorwerpen en unieke prehistorische vondsten. Als gevolg van de tweestrijd in de tweede helft van de 19e eeuw, tussen de rooms-katholieke parochie en de christelijk katholieken, werd de St. Katharina kerk in 1907 volledig in gebruik genomen door de christelijke katholieken. Kort na het uitbreken van de eerste wereldoorlog werd op St-Katharina dag, 25 november 1914 de rooms-katholieke Herz-Jesu-Kirche in Laufen ingewijd. Eind juni 2014 vierde de parochie zijn 100ste verjaardag van de Heilige Hartkerk.

  • 07WWLaufenHerz Jesu Kirche
De Herz-Jesu-kerk staat buiten het oude stadsdeel en is tot op heden de parochiekerk van Laufen. Zowel de preekstoel als ook de kruisweg zijn gesneden uit eikenhout. Laufen hoort pas sinds 1994 bij het kanton Baselland. Nadat het kanton Jura zelfstandig werd, maakte ook het Laufental zich los van kanton Bern. De hoogste bergtop van Laufen is de 672m hoge Mätteberg. Het treinstation van Laufen ligt aan de Jura-spoorlijn Basel-Biel/Bienne.