ZWINGEN (LAUFENTAL)

  • 01WWZwingenRamstein poort slot Zwingen
Zwingen in het Zwitserse kanton Basel-Landschaft maakt ook deel uit van het district Laufen. Zwingen ligt ook aan de rivier de Birs, die door de Tavannes-vallei en het Laufental na 73km uiteindelijk uitmondt in de Rijn bij Bazel. De Birs, die uit de Birsquelle komt, is een belangrijke rivier voor de Jura en stroomt in deze korte afstand door vijf kantons: Bern, Bazel, Basel-Landschaft, Solothurn en de Jura. Het waterslot van Zwingen is gebouwd in 1248 op een rotseiland in de rivier de Birs. Het was vroeger alleen toegankelijk via ophaalbruggen. De huidige stenen brug voor de Ramsteintoren werd gebouwd in 1766, hier lag vroeger ook een ophaalbrug.

  • 02WWZwingenHouten brug over de Birs
Na het passeren van de Ramsteintoren bereiken we de ommuurde kasteeltuinen en een houten brug over de Birs. De tuinen aan beide zijden van de Schlossweg werden vroeger als moestuinen gebruikt, de rechter tuin met kolossale rode beuk is bereikbaar door de houten poort. Op deze hoge breukstenen- muur groeien verschillende soorten korstmossen, varens, boshyacinten en stinkende gouwe.

 

  • 03WWZwingenHouten brug over de Birs met slot
De overdekte houten brug uit 1688 leidt ons naar het tweede eiland. Vervolgens bereiken we aan de linkerkant de kapel die gewijd is aan St. Oswald, het bestaat uit een schip en koor. Daarboven was een appartement voor de kapelaan. De kapel werd waarschijnlijk samen met het kasteel gebouwd. Het huidige gebouw dateert uit de 18e eeuw. Het pastoraat was een schenking van de heren van Ramstein. Helaas is het gesloten en moeten we het met deze gegevens doen.

  • 08WWZwingenPers
Tussen de vier lindebomen aan de zijkant van de kapel staat een grote pers, waarschijnlijk voor druiven bedoeld. Tegenover de kerk staat een middeleeuwse versterkte woontoren (donjon) met een kegelvormig dak, de heksentoren. De toren is aan drie kanten omgeven door het waterslot. Het gehele kasteelcomplex is qua verdediging zo goed gebouwd dat het in zijn bestaan nog nooit is veroverd.

 

  • 05WWZwingenSlot Zwingen
Twee kastanjebomen sieren de ingang van het kasteel, boven de ingang hangt de originele haardplaat met het jaartal 1744, het wapen van de bisschop Joseph Wilhelm Rinck von Baldenstein. Op de begane grond zijn de afgelopen jaren diverse werkzaamheden uitgevoerd en zijn vrijwel alle kamers gerenoveerd of verbouwd. De oude keuken doet nu dienst als wijnkelder, het slot wordt zowel privé als ook in clubverband gebruikt. De voormalige graanschuur en de andere gebouwen op het grote sloteiland worden gerestaureerd en staan in 2024 volledig in de steigers. De voormalige boerderij wordt nu als administratiekantoor gebruikt. Het werd in 1561 gebouwd als graanschuur en had een schaapskooi en een paardenstal. In 1758 werd in het midden woonruimte ingericht voor prinselijke bedienden. De kasteelvereniging werd opgericht in 1974 en beheert het complex. Langs de Birs bereiken we Birsfelden en Basel-Stadt waar we via Weil am Rhein Zwitserland langs de Rijn verlaten.