BROC
Broc is een plaats in het Zwitserse kanton Fribourg en maakt deel uit van het district Gruyère. Broc kent een lange voorgeschiedenis en heette vroeger Brocois. Tijdens de aanleg van de weg Bulle-Boltigen zijn er onder de ruïnes van Lac de Montsalvens(stuwmeer) graven gevonden die dateren uit het bronzen tijdperk. Tijdens werkzaamheden aan een spoorlijn is men ook nog Keltische graven tegengekomen. De parochie van Broc is een van de oudste in het land. Aan het eind van de 19e eeuw markeert een zwarte bladzijde de geschiedenis van Broc. Een hevige brand heeft meer dan een derde van de stad verwoest, 32 huizen en 8 schuren vielen ten prooi aan de vlammen. Acht jaar later fleurde Broc weer op Alexandre Cailler bouwde in 1898 een chocoladefabriek genaamd “Les Moulins”. De beroemde Zwitserse Callier-chocolade wordt sinds 1898 nog steeds in de fabriek gemaakt. Broc is ook met de Chocoladetrein te bereiken. De trein vertrekt rond de klok van negenen vanuit Montreux richting Gruyères, waar eerst de kaasfabriek en het middeleeuwse stadje kunnen worden bezocht. Een bus brengt u dan weer naar het treinstation waar vervolgens rond de klok van tweeën een bezoek gebracht wordt aan de chocoladefabriek “Caillier-Nestlé”. Rond half zes is de trein terug in Montreux, aan het meer van Genève. Informatie over vertrektijden en prijzen zijn te vinden onder www.goldenpass.ch. Broc ligt ingeklemd tussen twee rivieren La Jogne en La Sarine. Deze laatste passeren we als we het dorp uitrijden richting Bulle. Aan de Sarine staat Château d’en Bas met zijn prachtige oude boogbrug, die in de middeleeuwen toegang tot Broc gaf. Beide rivieren monden achter de chocoladefabriek uit in het meer van Gruyère.